Start Epïmatop project uitgesteld

Posted on: April 15, 2020 Posted by: FfF NL Comments: 0

Start Epïmatop project uitgesteld

Ons bericht van 4 maart, Epïmatop project in Suriname van start, werd geschreven in een tijd met een andere normaal zoals we dat tegenwoordig noemen. Nu leven we in de 1,5 meter tijd.

Corona was iets ernstigs maar nog ver weg. We waren vol goede moed,  de laatste les ter vertaling was aangeleverd. We begonnen met de zomerkleding uit de kast halen. Toen kwam dat bericht, half maart, waar je niet op zat te wachten. Het luchtruim van Suriname ging dicht, 2 dagen voor het vertrek. Geen vluchten meer, wat een teleurstelling. Dat was even slikken.

Niet alleen voor mij, Jon, maar ook voor de Wayana’s daar, de trainers die van elders zouden komen en ook voor de mensen die zo met de voorbereiding van dit project meegeleefd hadden.

We zijn nu in overleg met  de mensen van ‘Twinningfaciliteit Suriname Nederland’ over een herstart en wanneer dat plaats gaat vinden.  Een nieuwe start maken doet me direct denken aan de nieuwe start die wij als mens kunnen maken. Het is net Pasen geweest. Pasen is het feest van de nieuwe start. Het volk Israël kon, zo lezen we in de Bijbel, in Exodus, een nieuwe start maken. Men ging op reis naar iets nieuws. God leidde hen op de weg ernaar toe. Hij beschermde hen op die reis. Het was geen makkelijke reis voor ze. Er waren tegenslagen. Steeds was God er om ze verder op weg te helpen. Toen ik christen werd, maakte ik en wij allen ook die nieuwe start. Ieder op zijn of haar levensreis. We kennen allen tegenslagen van welke aard dan ook. God weet daarvan. De gang van zaken met betrekking tot de coronacrisis is ook zo’n tegenslag waar we van weten dat God ons er doorheen zal leiden. Wat de uitkomst ook zal zijn, God is erbij. Hij helpt ons verder op de weg van mensen helpen om de levensomstandigheden te verbeteren via de weg van zelfvoorziening door duurzame landbouw, de Foundations for Farming methode.

De principes van deze methode zijn : on time,  at standard, without wastage, with joy.

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *