Foundations for Farming training in Mae Hong Son, Noord Oost Thailand

Posted on: August 30, 2023 Posted by: FfF NL Comments: 0

Foundations for Farming training in Mae Hong Son, Noord Oost Thailand

Van 8 – 15 augustus was Marco Schuurmans op bezoek in het noordoosten van Thailand om een training in de principes van Foundations for Farming te verzorgen op de boerderij van Bee en Ke in Mae Hong Son.

Zij zijn samen met hun gezin ruim elf jaar actief om (met meer vallen dan opstaan) sustainable agriculture van de grond te krijgen op een terrein met heel veel potentie. Hierbij worden zij ondersteund door een lokale organisatie die zelf onvoldoende kennis van zaken heeft op het gebied van landbouw. Een ontmoeting vorig jaar in Bangkok heeft geleid tot de uitnodiging om deze training te komen verzorgen.

Op het gebied van land- en tuinbouw is al van alles geprobeerd. Er zijn al vele overheidsprojecten gestart die allemaal stranden vanwege gebrek aan follow-up. De aangereikte methode van FfF met ‘Gods deken’, niet ploegen’, planten in plantgaten en de productie van ‘hete compost’ werd met open armen ontvangen. Tijdens de training gaven Bee en Ke aan elke dag nieuwe dingen te leren.  De lessen over de achtergrond info van pH waarde, bouwstoffen voor de planten en wisselteelt scoorden hoog!

De mensen van de lokale foundation blijven betrokken bij dit werk en plannen nu meer tijd aanwezig te zijn om hetgeen dat werd geleerd ook in de praktijk te begeleiden. Zij hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de relaties hier. Nu hebben ook zij op het vlak van de landbouw concrete dingen om het proces te blijven ondersteunen.

Direct na afloop van onze training gingen zij aan de slag om het perceel goed in kaart te brengen. De planning voor het gebruik van de landbouw gedeelten werd ook  voorzien van een goede teelt administratie. Onze training kwam echt op het goede moment om hen te helpen de inspanningen van de afgelopen jaren een boost te kunnen geven voor een volgende fase van de nodige ontwikkeling van het land en het nu veel duidelijker uitwerken van de plannen.

 

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *