FfF training in de jungle van Suriname in Coeroenie en Amotopo

Posted on: May 31, 2023 Posted by: Michiel Rozema Comments: 0

FfF training in de jungle van Suriname in Coeroenie en Amotopo

Het trainers team onder de Wayana in het binnenland van Suriname, dat in de afgelopen jaren werd getraind in het overdragen van de principes van Foundations for Farming (in het kader van het Epïmatop project), heeft van 12 tot en met 26 mei trainingen verzorgd in twee Trio dorpen.

Coeroeni en Amotopo in het zuidwesten van Suriname
Coeroeni en Amotopo in het zuidwesten van Suriname

De trainers zijn eerder al actief geweest in verschillende dorpen. Nu waren Coeroenie en Amotopo aan de beurt. De mensen waren erg enthousiast en deden actief mee om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen. Bekend is dat de voedselvoorziening in beide dorpen problemen ondervindt vanwege de arme grond en het gebrek aan goede kennis. In de training werd naast het overdragen van de theorie vooral tijd besteed aan de praktijk. Een proeftuin werd aangelegd waarin de cassave stokken werden geplant in plantgaten voorzien van compost. Ook werd geleerd hoe de mensen met locaal beschikbare materialen zelf compost kunnen produceren.

Compost maken in Amotopo
Compost maken

Het was geweldig om te zien hoe enthousiast de trainers hun kennis mochten doorgeven. Inmiddels hebben zij steeds meer ervaring opgedaan in deze trainingen zelf maar ook in de dagelijkse zorg voor hun eigen tuin. Met des te meer overtuiging dat het geleerde echt werkt, vroegen ze nu aandacht van de dorpelingen om deze voor hen nieuwe methode ook zelf te gaan proberen.

Onze wens is om in de loop van de tijd alle indianendorpen deze training aan te kunnen bieden. We willen graag elk jaar twee dorpen van de training kunnen voorzien. Een trainersteam uitzenden naar twee dorpen kost rond de 10.000 euro. Deze kosten zijn aanzienlijk vanwege de ontoegankelijke jungle waardoor de teams per vliegtuig moeten reizen. Daarom zoeken we donateurs die ons willen helpen deze trainingen ook in de toekomst mogelijk te maken.

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *