Training Wayana’s in Suriname afgerond

Posted on: April 20, 2022 Posted by: FfF NL Comments: 0

Training Wayana’s in Suriname afgerond

Michiel Rozema en Jon Dam hebben begin februari het dorp Kawemhakan bezocht, voor training en in het kader van de samenwerking met stichting Mulokot. Mogelijkheden voor de toekomst zijn besproken om meer mensen en dorpen te kunnen trainen. Samen met Marco Schuurmans zullen we gaan zien waar de kansen liggen.

Suriname is een mooi land. Het biedt, mits goed gebruikt, vele mogelijkheden.  Zodra de COVID maatregelen het toelieten is de training van de Wayana’s voortgezet met zaaien van onder andere mais. De maanden ervoor had men de compost reeds gemaakt en cassave gepoot . Inmiddels zijn we ruim twee maanden verder na de training. Het resultaat mag er zijn. De training in het dorp heeft een vliegende start gehad. De geplante cassave in de demonstratie tuin staat er goed bij. Daarnaast zijn er naast mais diverse andere gewassen uitgeprobeerd.De mais staat er goed bij ondanks de overdaad aan regen om niet te zeggen wateroverlast.

Men kan haast niet wachten om te zien of de opbrengst meer zal zijn. Een ander voordeel is dat men nu niet meer afhankelijk is van de natte seizoenen. Slash and burn wat men voorheen deed, moest voor de regentijd gebeuren. Planten kan nu het hele jaar door.

 

 

Melissa en Lukad met  certificaat

Onze trainers Lukad en Melissa hebben samen met Marco fantastisch werk geleverd. Zij zijn zelf ook in deze tijd  getraind, hebben het trainingscertificaat gekregen. Het mooie is dat men nu dichter bij huis meer soorten kan gaan verbouwen.

 

 

 

Er is nu keus uit  sopropo, meloen en diverse andere gewassen  in de buurt van de huizen. Een enorme verbetering in veiligheid voor de vrouwen die niet meer ver van het dorp gaan en  diversiteit van de voeding

 

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *