God is sterker

Posted on: August 21, 2016 Posted by: FfF NL Comments: 0

God is sterker

Van Johannes Bos ontvingen we het onderstaande, bijzondere bericht.
Ik word gebeld, er is cassave van ons demonstratieveld gestolen. Chief Maluwa is erg ontdaan. Stelen komt veel voor, wij hadden er nog geen last van gehad maar van omliggende velden is wel veel gestolen. Voor de mensen is het een ramp. Er is dit jaar al minder oogst door El Nino, en dan wordt het beetje dat je hebt ook nog gestolen.P1170110

Stenas, de jonge man die sinds april op het veld werkt, heeft een stuk van de achtergebleven cassave meegenomen en is naar de markt gegaan. Aan het eind van de ochtend heeft hij de gestolen cassave gevonden. Hij neemt de jongen mee naar de Chief. We worden weer gebeld, wat moeten we doen? De jongen heeft niet zelf de cassave gestolen hij heeft het van iemand gekocht. Maar hij zegt dat hij niet weet van wie hij het gekocht heeft. Uiteindelijk besluiten we dat de jongen naar de politie moet worden gebracht. Er wordt hier vaak voor eigen rechter gespeeld, en dat betekent dat een dief die wordt gepakt helemaal in elkaar wordt geslagen. Soms overlijden mensen zelfs aan hun verwondingen. Geen wonder dat deze jongen erg overstuur is!
De politie stuurt er op aan dat de jongen meewerkt om de dief te vinden. We gaan op weg van het politiebureau naar de markt. Daar komen we te weten dat ze deze jongen kennen en dat hij nog niet eerder problemen heeft gehad. Ook had iemand gezien dat hij de cassave die ochtend had gekocht van een verkoper die wel vaker kwam. De jongen moet de schade vergoeden en ook krijgen we de restanten van de cassave terug.
Drie dagen later wordt onze medewerker Isaac gebeld: ze hebben de dief! Hij neemt de dief mee naar Chief Maluwa. Daar wordt onderzocht of hij echt de dief is. Dat blijkt het geval, en ook wordt duidelijk dat hij al heel lang aan het stelen is, ook al is hij pas 19 jaar. Hij heeft een amulet gekocht van een toverdokter, die hem zou beschermen zodat hij niet betrapt zou worden. En dat had tot nu toe geholpen.
Waarom is hij nu wel tegen de lamp gelopen? De mensen trekken snel de conclusie: toen wij het veld kregen van de Chief, hebben we het aan God gegeven. Het is niet ons veld maar we werken erop tot eer van God. Alles wat op het veld groeit, is dus ook van Hem. En Gods macht is groter dan die van de toverdokter!
We hopen en bidden dat deze gebeurtenissen de mensen in het dorp helpen om op God te vertrouwen, hun eigen velden ook aan Hem te geven en afstand te nemen van de traditionele gewoontes en tovenarij. Ook hopen we dat dit een keerpunt is in het leven van de dief. Isaac heeft het amulet verwijderd, eerst krijg hij hoofdpijn maar hij heeft hem direct vernietigd en zo de jongen kunnen bevrijden van de negatieve binding. Ik ben dankbaar voor Isaac die zo trouw zijn werk doet en zijn landgenoten helpt om eerlijk en oprecht hun vertrouwen op God te stellen. Alle eer aan God!

WP_20160315_13_52_11_Pro

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *