Open dag Maluwa Ministries

Posted on: June 16, 2016 Posted by: FfF NL Comments: 0

Open dag Maluwa Ministries

FfF22Op 19 maart 2016 heeft Maluwa Ministries een open dag gehouden, om veel mensen te vertellen over Foundations for Farming en ze uit te nodigen om ook FfF te gaan doen. De open dag werd gehouden op het FfF-terrein in Maluwa village nabij Zomba, Malawi. Het is trouwens goed te beseffen dat Maluwa Ministries niet naar het gebied is genoemd: Johannes en Marieke Bos hebben voor de naam Maluwa, wat bloem betekent, gekozen vanwege de holistische aanpak van FfF, waarin allerlei verschillende aspecten van het leven als blaadjes van een bloem samenkomen. Het was een prachtige bevestiging dat het gebied dat als eerste positief reageerde op FfF, later de naam Maluwa bleek te hebben!
De open dag heeft meer dan 200 volwassen bezoekers getrokken, en dat is reden voor dankbaarheid! Tegen de verwachting in was er zelfs een vertegenwoordiger van de regionale overheid aanwezig. De dag werd geopend door dominee Silas Ncozana, waarna Johannes de bezoekers een spiegel voorhield: hoeveel verschil is er tussen mensen die met hun hele hart op hun land werken, en mensen die het werk op het veld er maar een beetje bij doen. Hetzelfde geldt voor onze relatie met God: Hij wil ons hele hart, en dat we volledig op Hem vertrouwen.FfF21

Aansluitend hadden de bezoekers gelegenheid om op de demonstratievelden de principes van Foundations for Farming in de praktijk te zien. Er was uitleg over de wijze van planten, het maken van compost en te verwachten opbrengsten. Met eigen ogen konden de bezoekers de effecten van FfF zien, wat tot veel vragen leidde. Men werd nieuwsgierig door het zien van grote, vruchtbare maïsplanten terwijl in de omgeving de mais verdroogd was en nauwelijks iets zou opbrengen.
Een van de betrokken ‘lead farmers’ deelde hoe hij op zijn eigen veld begonnen was met het toepassen van FfF en welk verschil het voor hem heeft gemaakt. Een vrouwelijke lead farmer vertelde hoe ze ook door de vrouwengroep veel geleerd heeft en nu verschillende producten kan naaien, die ze enthousiast demonstreerde. Hierna volgden bijdragen van Michiel Rozema, voorzitter Foundations for Farming Nederland, en van Johann van der Ham van Crown Ministries in Blantyre, Malawi. De laatste bijdrage deze ochtend was van Group Village Headman Maluwa, die uitlegde waarom hij is gaan werken volgens FfF en hoe God

Chief Maluwa
Chief Maluwa

zijn leven hierdoor heeft veranderd. De bezoekers werden uitgenodigd om op de nabijgelegen velden van GVH Maluwa met eigen ogen te zien wat de impact van FfF is. De bezoekers waren erg onder de indruk van Maluwa’s veld, waar de mais er nog beter bij stond dan op de demonstratievelden!
De open dag was een bemoediging voor het Maluwa Ministries team en voor de lead farmers. De farmers zien niet alleen dat ze meer opbrengst van hun land kunnen halen, maar ook dat hoogopgeleide mensen uit de stad naar hun dorp komen om te zien hoe zij met FfF werken. Daarmee groeit hun zelfrespect, wat heel belangrijk is voor duurzame ontwikkeling. De open dag heeft nieuwe mensen in het dorp Maluwa bemoedigd om ook FfF te gaan toepassen, en ook aanwezige leiders van andere gebieden zijn geïnteresseerd geraakt in Foundations for Farming.

FfF23
In de rij

De open dag werd afgesloten met een maaltijd voor alle aanwezigen. De medewerkers van Maluwa Ministries waren een groot deel van de nacht bezig geweest met rijst koken en kip met groenten klaarmaken. Een zeer welkome traktatie in een seizoen waarin voedsel schaars is!

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *