Interview met Group Village Head Maluwa

Posted on: June 16, 2016 Posted by: FfF NL Comments: 0

Interview met Group Village Head Maluwa

interview1Tijdens een bezoek aan Maluwa village, het eerste werkterrein van Maluwa Ministries in Malawi, had Michiel Rozema de gelegenheid om een gesprek te hebben met group village headman Maluwa. In Malawi worden groepen dorpjes genoemd naar de naam van de leider van het gebied, in dit geval Maluwa. De naam Maluwa Ministries is hier overigens niet van afgeleid, maar gekozen vanwege de betekenis (bloem) die symbool staat voor de holistische aanpak binnen Foundations for Farming, waarin spirituele, sociale, economische en inhoudelijke groei wordt nagestreefd. Dat de eerste group village headman die FfF heeft geadopteerd de naam Maluwa draagt, is een bemoediging op zichzelf!
Hieronder een weergave van het gesprek met group village head Maluwa.

Kunt u iets vertellen over het gebied Maluwa?
Maluwa bestaat uit 13 dorpen waarin 1200 families wonen. In totaal gaat het om meer dan 5000 personen. Mijn rol als group village headman is om leiding te geven over dit gebied. Mensen komen naar mij toe als er problemen zijn, en als er conflicten zijn is het aan mij om deze op te lossen. Alleen als het gaat om conflicten die niet lokaal kunnen worden opgelost, komen deze bij de rechter in de stad Zomba terecht. Een belangrijk probleem dat mensen op dit moment hebben, is de honger door tegenvallende oogsten. Ook hiervoor kijken mensen naar mij voor oplossingen.
Hoe bent u met Foundations for Farming in aanraking gekomen?
De familie Bos (van Maluwa Ministries) kwam naar Maluwa en er werd een bijeenkomst georganiseerd in de kerk hier. Ze hebben daar een video laten zien over FfF en laten zien hoe het werkt. Ze vertelden ons dat we dit zelf op een klein stuk grond konden uitproberen, en dat heb ik toen gedaan omdat ik wilde weten of deze aanpak echt werkt. En dat doet het! Het ging niet vanaf het begin goed, maar gelukkig heb ik volgehouden en ik zie nu echt verschil.
U past Foundations for Farming zelf toe op uw eigen velden. Hoe ervaart u dat?
interview3Ik werk nu voor het vierde jaar met FfF en heb een enorme verandering gezien. Niet alleen heb ik een goede maïsoogst (en met de droogte dit jaar is het verschil met de oude manier van landbouw goed te zien), ook heb ik geleerd om andere gewassen te verbouwen zoals cassave en diverse groenten. Ik heb zelfs bomen gepland die weer de nodige stikstof leveren voor de maïs en soja op mijn velden. Maar niet alleen dat: de familie Bos heeft ons geleerd dat het goed is om te delen met anderen, en dat het belangrijk is om goede, gezonde relaties te hebben; binnen de familie maar ook met anderen in het dorp. Dat heeft me een ander mens gemaakt.
Welke effecten heeft Foundations for Farming op uw gebied?
Nog lang niet iedereen in het Maluwa-gebied werkt volgens FfF. Mensen zijn vaak sceptisch en bang voor veranderingen. Op dit moment zijn er zo’n 80 families die FfF toepassen. Toch zie ik al grote veranderingen in het dorp hier. Vroeger lachten de mensen om ons, maar nu is te zien dat onze levens veranderen. Er komen steeds meer mensen kijken om te zien wat we hier doen!
En dan heb ik het niet alleen over de landbouw zelf. Via het “Skills for Life” programma dat de familie Bos heeft ontwikkeld, leren de vrouwen hier allerlei dingen die het leven beter maken. Ze leren bijvoorbeeld naaien, sap maken en jam koken, en ook oplossingen om minder brandhout nodig te hebben om eten te koken. Ook zijn we een “maïsbank” gestart om het hongerprobleem te verminderen. In deze bank kopen we maïs kort na de oogst als de prijs laag is, en we verkopen deze weer wanneer er tekort is en de prijs heel hoog wordt. De bedoeling hiervan is dat de mensen hier voor een redelijke prijs maïs kunnen kopen als hun eigen oogst op is. We zijn er nog niet, er is nog steeds honger en de maïsbank is nog niet groot genoeg. Maar ik ben God echt dankbaar voor wat Hij ons geeft en alle positieve veranderingen in onze gemeenschap. En ook wil ik Maluwa Ministries en Foundations for Farming bedanken voor al het werk dat ze doen.
Wat zijn uw plannen voor de toekomst?
interview2Allereerst wil ik dat nog veel meer mensen in het Maluwa-gebied FfF gaan leren toepassen. Ik ben van plan om dorp voor dorp de mensen te laten trainen en ervoor te zorgen dat ze zien welke voordelen FfF heeft. Daarnaast wil ik ook dat andere gebieden FfF gaan ontdekken. Wat mij betreft mag heel Malawi aan FfF!
Ik heb daarom besloten om een stuk land te schenken aan Maluwa Ministries, om demonstratievelden en een trainingscentrum op te zetten. Zo is er een plek waar mensen naartoe kunnen komen om te zien hoe het ook kan, en waar ze kunnen leren om ook hun eigen leven te veranderen. En ik denk dat het heel druk gaat worden hier, want straks wil iedereen zien wat hier gebeurt!

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *