Epïmatop in Suriname: de stand van zaken

Posted on: October 11, 2020 Posted by: FfF NL Comments: 1

Epïmatop in Suriname: de stand van zaken

We hadden in april van dit jaar willen beginnen met de implementatie van Foundations for Farming bij en met de Wayana in Suriname. Helaas belet de coronacrisis het reizen naar Suriname en in het bijzonder naar het binnenland.

Een deel van de eerste fase van het project is afgerond. Zo is er onderzoek gedaan naar de samenstelling van de grond en is het grootste insectenprobleem (draagmieren) in kaart gebracht. Ook zijn de wensen van de Wayana geïnventariseerd, waarmee we ook hebben kunnen vaststellen welke gewassen de meeste kans van slagen hebben.

Voor een landbouwproject ben je natuurlijk afhankelijk van de seizoenen, en daarom zijn er maar twee momenten in het jaar dat we praktijktrainingen kunnen geven in Suriname: in april of in november. Het ziet er niet naar uit dat we dit jaar in november al naar Suriname kunnen gaan; we hopen en bidden dat we in april volgend jaar echt kunnen beginnen.l

Hoewel de echte trainingen in de praktijk moeten plaatsvinden, kijken we of we in voorbereiding daarop rond een aantal onderwerpen via video instructie kunnen geven. Jaco, die namens Foundations for Farming Canada betrokken is bij het project, heeft een trainingsvideo over het maken van compost gemaakt. In FfF vormt compost de basis van grondverbetering en voeding voor de plant. Kijk hieronder voor een voorproefje!

Naar verwachting is er veel compost nodig voor landbouw in het regenwoud. Als de Wayana nu al leren compost te maken, vormt dat een goede voorbereiding voor de praktijktrainingen en kunnen de trainers straks meer tijd steken in andere aspecten van het beheer van Gods schepping.

1 people reacted on this

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *