Goedbezocht FfF Symposium

Posted on: September 18, 2019 Posted by: FfF NL Comments: 2

Goedbezocht FfF Symposium

Op 14 september is het Foundations for Farming Symposium 2019 gehouden. We zijn blij verrast met de grote belangstelling: de capaciteit van de locatie, zorgboerderij ’t Paradijs in Barneveld, werd zelfs bereikt. Uiteindelijk zijn zo’n 45 deelnemers aanwezig geweest.

Na opening door Michiel Rozema hield Jon Dam (beiden van Stichting Foundations for Farming Nederland) een overdenking over de terugkerende oproep in de bijbel, om te zien naar de armen. Christian Slager van Stichting Charity Hands sprak onder het thema ‘Wat is armoede eigenlijk?’ over de vele gezichten van armoede, en dat uiteindelijk armoede bestaat in gebrokenheid van de vier fundamentele relaties van een mens: die met God, met anderen, met zichzelf, en met de schepping. Ook sprak Christian over waarom en hoe Charity Hands de methodiek van Foundations for Farming toepast.

De Foundations for Farming methode werd door Johannes en Marieke Bos, voor Foundations for Farming Nederland werkzaam in Malawi, uitgelegd en in de praktijk gedemonstreerd. ’t Paradijs had een stukje grond beschikbaar gesteld, waar de principes van plantgaten, de manier van zaaien en bodembedekking tastbaar werden. Ook kwam hier aan de orde hoe je FfF nu het beste kunt introduceren en de barrières die je daarbij kunt tegenkomen. Hierbij is een holistische aanpak nodig, met oog voor de lokale cultuur.

Na een korte toelichting op het werk van de zorgboerderij en een heerlijke lunch ging het programma verder met Kees Balder van World Seed Program. Hij legde uit hoe zijn organisatie projecten, kerken en organisaties ondersteunt met hoogwaardig zaaigoed tegen een betaalbare prijs: een cruciaal onderdeel van een landbouwproject! Marc de Ruiter sprak vervolgens over ‘Business as Mission’ aan de hand van zijn eigen ervaringen als kaasmaker in China. Bedrijven opzetten is een belangrijke volgende stap na het realiseren van voedselzekerheid, en daarnaast gaan voor een bedrijf deuren open die voor een zendeling gesloten blijven.

Johannes en Marieke Bos kwamen nog een keer terug om te praten over de valkuilen van hulpverlening, zowel bij de hulpgever als bij de hulpontvanger. Gebruikelijke valkuilen zijn het hebben van, c.q. het versterken van een afhankelijke houding, en een focus op geld in plaats van te vertrouwen op wat God geeft. De middag werd afgesloten door Michiel Rozema, die duidelijk maakte dat zorg voor de armen, in de vorm van het maken van een ‘plan voor de armen’ centraal hoort te staan bij volgelingen van Jezus. Vanuit de geschiedenis van Foundations for Farming liet hij zien dat FfF zich ontwikkeld heeft van landbouwmethode naar zo’n plan voor de armen.

We kijken met dankbaarheid terug op het symposium en op de vele positieve reacties die we hebben ontvangen. En we hopen dat deze dag deelnemers inspireert om zelf te gaan onderzoeken wat Foundations for Farming kan betekenen voor hun projecten.

2 People reacted on this

 1. I would like to apply for the post of studies in connection with the masters in intercultural reformed theology that is due in Zomba Malawi for 2020. I am based on the northern side of Malawi at Jenda and would like to join. I am forward looking for your consideration .
  Your faithfully
  HAPPY KAMTANDA KANYINJI

 2. Het concept voor landfarming is eenvoudig en geweldig mooi. Het is een algehele aanpak voor zelfredzaamheid en evangelisatie.
  We willen jullie graag bemoedigen en Gods nabijheid en zegen toewensen.
  Graag blijven wij informatie ontvangen en betrokken.
  Mochten jullie een project op willen starten dan horen wij dat graag. Wie weet kunnen wij daar een rol in hebben.
  Een hartelijke groet van Gerard van der Woude

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *