Foundations for Farming in Suriname

Posted on: May 8, 2019 Posted by: FfF NL Comments: 0

Foundations for Farming in Suriname

Vanuit Foundations for Farming Nederland zijn we bezig met voorbereidingen voor een FfF-project onder de Wayana, een inheemse bevolkingsgroep in het zuidoosten van Suriname. Via via zijn we in contact gekomen met de stichting Mulokot, die de Wayana vertegenwoordigt en zoekt naar duurzame ontwikkeling voor de Wayana.

De Wayana leven in het noordelijk deel van de Amazone en hebben een populatie van ongeveer 2500 mensen verspreid over drie landen (Suriname, Frans Guyana en Brazilië). In Suriname leven ongeveer 700 Wayana in drie geïsoleerde dorpen: Kawemhakan, Apetina en Palumeu. Deze dorpen zijn slechts met het vliegtuig of met een bootreis van vele dagen te bereiken. De Wayana spreken nog hun eigen taal en hebben nog vele culturele tradities die ze in ere houden.

(Foto’s: Marco en Marjolein Schuurmans)
De Wayana leven al eeuwen in het tropisch oerwoud dat steeds verder onder druk komt te staan door regelgeving van de overheid en NGO’s die de bossen en de biodiversiteit willen beschermen. Dat willen de Wayana ook, echter wel op een door hun zelf geaccepteerde methode die past binnen hun manier van leven en omgaan met de natuur. De manier waarop ze nu landbouw doen is ‘slash and burn’: een stuk oerwoud wordt platgebrand, wat een paar jaar vruchtbare grond oplevert. De Wayana zijn zich er bewust van dat dit niet optimaal is, en toen ze van Foundations for Farming hoorden, raakten ze erg gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan. Te meer omdat de bevolking sterk groeit als gevolg van verbeterde medische zorg, en omdat men inziet dat een gevarieerder dieet dan vooral cassave nodig is.

We helpen de Wayana graag met de introductie van Foundations for Farming. Tegelijk is duidelijk dat de situatie in het Amazone regenwoud heel anders is dan in zuidelijk Afrika. Er zal dus nog veel uitgezocht moeten worden. Beschikt u over kennis die hierbij waardevol kan zijn, of kunt u ons op een andere manier helpen? Dan horen we dat graag! Stuur een mail naar info@foundationsforfarming.nl.

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *