Activiteiten rond Mzuzu

Posted on: September 11, 2017 Posted by: FfF NL Comments: 0

Activiteiten rond Mzuzu

Het late voorjaar, na het binnenhalen van de oogst, is geen rustige tijd voor de medewerkers van Foundations for Farming Mzuzu. Juist nu is er gelegenheid om nieuwe contacten op te bouwen en FfF te introduceren bij meer mensen. Mark Beckett werkt hierbij samen met zijn medewerkers en trainers Mac Mohango, Caleb, en Ephraim Uluka (opgeleid op de eigen Rose Falls boerderij).

De afgelopen tijd is FfF in een groot aantal dorpen in de wijde omgeving van Mzuzu geïntroduceerd, waaronder Msonda, Rhumphi, Chikwawa, Kacheche en Bwengu. Op elke locatie gaat het om maatwerk, maar in grote lijnen komen meestal drie onderdelen aan de orde. Allereerst vertonen de trainers de FfF-film “Times of Change”, waarna de praktische aspecten van FfF worden uitgelegd. Vervolgens worden enkele praktische demonstraties gedaan. Deze laten het effect zien van gronderosie door regenval, en tonen het verschil tussen geploegde grond en niet-geploegde grond als het gaat om het vasthouden van water. Deze demonstraties zijn vaak erg effectief, omdat ze duidelijk laten zien dat bedekte grond, die niet geploegd wordt, veel water opneemt en weinig nuttige voedingsstoffen verliest.

 

De ervaringen in de dorpen zijn wisselend: soms blijven mensen weg als ze horen dat er geen voedsel of geld weggegeven wordt; een triest resultaat van decennia ontwikkelingshulp waarbij mensen betaald kregen om ergens bij te zijn (de zogenaamde “sitting fee”). In andere gevallen komen tientallen mensen naar de training, en doet ook de plaatselijke Group Village Headman mee samen met de dorpshoofden (headmen) uit de omgeving. En dat zijn hoopvolle ontwikkelingen.

Leave a Reply:

Your email address will not be published. Required fields are marked *