Van hulp naar herstel Hoe maken we zending en hulpverlening duurzaam?
Christelijke zendings- en hulporganisaties lopen meer en meer aan tegen lastige vraagstukken. Vragen die raken aan de fundamenten van het werk:
- Hoe kun je evangelieverkondiging en hulpverlening op een goede manier combineren?
- Hoe leg je het evangelie uit aan mensen die vooral honger hebben?
- En, als je je richt op het bestrijden van armoede: hoe verbind je Jezus’ liefde aan het bestrijden van armoede?
- Ook samenwerking met lokale mensen kan een moeilijk vraagstuk zijn. Welke rol spelen zij in je hulpstrategie? En hoe kan je samen Gods koninkrijk vormgeven op de plek waar je hulpprojecten worden uitgevoerd?
- En niet het minste probleem is duurzaamheid. Donateurs worden moe van alsmaar geven voor situaties waar maar weinig echt lijkt te verbeteren. Kunnen we de stap maken naar wezenlijke verandering, in plaats van steeds maar weer voedselpakketten uitdelen en scholen bouwen? En welke impact heeft onze hulp eigenlijk op het klimaat?
Foundations for Farming Nederland organiseert een symposium waarin deze vragen centraal staan. Foundations for Farming is een methode die verkondiging van het evangelie integreert in concrete bestrijding van armoede via landbouw. De FfF-methode, 40 jaar geleden ontwikkeld in Zimbabwe, wordt inmiddels over de hele wereld toegepast.
We delen hoe we bouwen aan gelijkwaardige samenwerking met lokale ervaringsdeskundigen, en tot welke verrassende resultaten dat kan leiden. En we hopen met elkaar in gesprek te gaan over hoe zending, hulpverlening en landbouw duurzaam kunnen worden.
Enkele sprekers (onder voorbehoud):
Matthew Mbanga, CEO Foundations for Farming Zimbabwe
Johannes Bos, ervaringsdeskundige Malawi
Cornelis Mosselman, biologisch akkerbouwer en winnaar Martine Vonk-prijs 2021
Schrijf u hier in om deel te nemen.
Locatie:
Centrum ‘s Heerenhof, Zwarteweg 10, 8181 PD Heerde
Tijden: 11.00 uur – 15.30 uur
We vragen aan deelnemers een bijdrage van € 15. Voor lunch, koffie en thee wordt gezorgd.