Tijdens het Foundations for Farming Symposium in september 2019 hebben we contact opgebouwd met mensen van de stichting Hart voor Malawi. Zij zijn actief in het dorp Nkhudzi Bay, aan de kust van het Malawimeer, en sponsoren het FfF opleidingsprogramma voor dit dorp.

Johannes Bos is in november naar Nkhudzi Bay gegaan om, in samenwerking met de plaatselijke Presbyteriaanse kerk CCAP, een introductie in FfF te geven. Hierbij waren zo’n 100 personen aanwezig. De introductie bestond uit een instructiefilm, een stukje drama en de mogelijkheid om zelf dingen te proberen. De aanwezigen kregen als ‘huiswerk’ mee om de FfF-methodiek op hun eigen land uit te proberen.

In februari is Johannes terug gegaan om te kijken wie dit ook echt heeft gedaan – een goede methode om erachter te komen wie gemotiveerd is om met FfF aan de slag te gaan. 13 enthousiaste boeren zijn geselecteerd voor het volledige trainingsprogramma bij het Maluwa trainingscentrum. Ze zijn er klaar voor en hebben er zin in.

Omdat het trainingscentrum in Maluwa vanwege corona-maatregelen is gesloten, is Johannes op 28 en 29 mei weer naar het dorp gegaan om een training te geven over het maken van compost. Dit was urgent, omdat later in de droge tijd onvoldoende groen materiaal overblijft om compost mee te maken.

De 13 deelnemers zijn bijeen gekomen in de kerk van Nkhudzi Bay. Daar hebben ze les gekregen in de werking van compost, in combinatie met bijbelstudie. Ook hebben ze al een introductie gekregen in veldvoorbereiding – onderwerp van de tweede training uit het programma.

De overheid gaat medio juli waarschijnlijk weer de scholen openen, waarmee we ook weer in Maluwa kunnen gaan trainen.

Hieronder stellen we de deelnemers voor!

Nkhudzi Bay